maandag 25 november 2013

Werkweek Londen

Verwachting:
Toen ik hoorde dat ik naar Londen ging met mijn school wist ik al een klein beetje wat mij te wachten stond. Ik ben al een paar keer naar Londen geweest met mijn moeder. De reden dat ik met mijn moeder naar Londen ging was om er lekker even tussen uit te gaan. Ik heb al veel van de stad gezien en ben zelfs in de London Eye geweest. Ik hoop dat we dit ook met school gaan doen want als je helemaal op de top van het reuzenrad bent heb je echt een héél mooi uitzicht over London!
Ik ben ook met mijn ouders in Londen geweest voor de Olympische Spelen.

Volgens het programmaboekje gaan we ook naar verschillende musea. Dit heb ik nog niet eerder gedaan in Londen. Ik ben benieuwd wat mij te wachten staat.
Verder verheug ik mij op de musical ‘The Phantom of the Opera’.

Ik maak me niet zo druk over de gastgezinnen. Ik ben in klas 1, 2 en 4 al in gastgezinnen geweest dus ik weet ongeveer hoe het werkt. Je gastgezin is sowieso anders dan dat je gewend bent dus je zult er aan moeten wennen. Het is altijd heel bijzonder om mee te maken hoe mensen in het buitenland leven.

De werkelijkheid:
Het was echt héél erg gezellig! We hadden gelukkig hele leuke docenten mee!

Op dinsdag (15 oktober 2013) vertrokken we met twee bussen richting Londen. Meer dan 50 kinderen uit VWO5.
We gingen met de bus in een trein door de Eurotunnel. Bij Canterbury mochten we voor een paar uurtjes uit de bus om even in het stadje rond te kijken.
‘s Avonds kwamen we aan op het ontmoetingspunt voor onze gastgezinnen. Ik was samen met Pauline en Jopie in een gastgezin ingedeeld. Onze gastvrouw was bijzonder aardig. We mochten onze kamer zien en het viel ons zo erg mee! We hadden zelfs een eigen badkamer! Ik heb heerlijke pasta gegeten met veel (engelse) kaas. Dit was een goede afsluiting na zo’n lange reis.

De woensdagochtend begon met het verschrikkelijke alarm van de wekker. Als ontbijt kregen we koude melk met cornflakes en toast met chocopasta of jam. Ik vond de koude melk met cornflakes niet zo lekker maar de toast was erg lekker!
De zoon van het gezin bracht ons met de auto naar de ontmoetingsplaats en onze dag was begonnen.
Op school hadden we onze eigen tour door Londen gemaakt. Met een groep meiden zijn we door de grote stad gelopen. De Big Ben, Londen Eye, Houses of Parliament, Buckingham Palace, we hebben het allemaal gezien. Het regende heel erg en dat was jammer.
Door de stromende regen zijn we naar het Tate Modern Museum gelopen. Hier hadden we een uur om zelf het museum te gaan bekijken. Het was een heel interessant museum met mooie kunst.
Omdat we allemaal zo doorweekt waren werd het tweede museum optioneel. Ik ben niet met meneer Calis meegegaan naar het museum maar ik ben gezellig met Esther en Dominique met de metro naar de Oxford Street gegaan.
’s Avonds aangekomen in ons gastgezin stond er weer een heerlijk bord eten voor ons klaar. Pizza met frietjes en bonen in tomatensaus. Drie dingen die ik los van elkaar heel lekker vind, laat staan alle drie samen.
Ook nu beseften Jopie, Pauline en ik ons dat wij echt een geweldig gastgezin hadden getroffen.

Ook de donderdag begon met dat ‘heerlijke’ geluid van de wekker. Nu waren we héél snel wakker want de geur van pannenkoeken kwam onze kamer al binnen. We hebben echt overheerlijk ontbeten met pannenkoeken met suiker of chocopasta! Een ontbijt om van te dromen!
Op de ontmoetingsplaats stapten we weer in de bus die ons naar het centrum van Londen zou rijden.
’s Morgens bezochten we het National History Museum. Ik had verwacht dat dit een saai museum zou zijn maar dit was eigenlijk heel leuk.
We maakten vanaf het National History Museum een wandeling naar de Globe Theatre van Shakespeare. Omdat ik tot vorig jaar tweetalig VWO heb gedaan wist ik al heel veel over Shakespeare, dus voor mij was het extra leuk om dit theater nu eens in het echt te zien.
Ik vond de workshop heel leuk! Iedereen deed heel fanatiek mee, dit maakte het extra leuk.
Na deze activiteit in het Globe Theater kregen we vrije tijd. Ik ben met een grote groep vertrokken naar de Oxford Street waar we opsplitsten in kleine groepjes om te shoppen. Toen we klaar waren hebben we de metro naar Leicester Square gepakt om daar met z’n allen iets te gaan eten. We hebben heerlijk Italiaans gegeten. Mijn klasgenoten hadden vooral het gevoel dat ze eindelijk iets normaals konden eten omdat het eten in hun gastgezin zo slecht was, maar ik had dat gevoel helemaal niet omdat mijn gastgezin echt het beste gastgezin was in 5 jaar.
Op het midden van Leicester Square hadden we afgesproken om te verzamelen. Vanaf daar vertrokken we naar het theater voor de musical ‘The Phantom of the Opera’. Ik vond het een heel mooi theater en het decor was heel mooi. Ik vond de musical moeilijk te volgen, dit kwam door alle opera. Dit werd in het Engels gezongen en hierdoor was het moeilijker om te volgen door de lange uithalen.
Rond elf uur waren we weer op het ontmoetingspunt voor de gastgezinnen. Eenmaal aangekomen in het huis van het gezin was ik echt heel vrolijk en totaal niet moe. Helaas was dit niet het geval bij Jopie en Pauline… Welterusten!

De laatste dag was aangebroken, vrijdag. Na een ontbijt met pannenkoeken zijn we onze koffers gaan pakken en hebben we de vrouw van het gastgezin hartelijk bedankt. We hebben haar verteld dat ze het beste gastgezin was van alle gastgezinnen van dit jaar. Mijn koffer moest in een apart vak in de bus want ik zou later die dag worden opgehaald door mijn moeder.
Na de groepsfoto ben ik met de meiden naar de Victoria Secret gelopen. Wat een onwijs grote winkel!
Ik had met mijn moeder afgesproken bij Oxford Circus. Ze liep mee naar de bus waar mijn koffer al klaar stond. We hebben de bus uitgezwaaid en zijn toen naar het hotel gegaan om mijn koffer weg te brengen.

Ik bedank alle docenten en natuurlijk de buschauffeur voor deze geweldige week!

Literatuurgeschiedenis 1

Een pennenproef
1. Wat is een pennenproef?
Een pennenproef is een testje waarbij je uittest of je pen het nog goed doet. Vroeger gebruikten ze in plaats van een pen een ganzenveer met inkt. Deze pen werd aangescherpt, hierna moest je even testen of de pen weer goed schreef. De ganzenveer werd gebruikt om Oudnederlandse verhalen te schrijven. Dit is de voorganger van de Nederlandse taal.
 
In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
In de periode van 800 en 1150 werd Oudnederlands gesproken.
 
2. Leg op grond van de tekstpagina lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
Men zegt dat het Lied van Heer Halewijn van mond tot mond is overgedragen, het was makkelijk te onthouden door de herhalingen. Ook staat de tekst in rijmvorm zodat deze makkelijk doorverteld kan worden. Het rijmschema is AA BB CC.

Hoofsheid
1. Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
Tijdens de kruistochten zagen de Europeanen hoe de Arabieren veel meer van het leven genoten. De Europeanen wilde dat nadoen en zo ontstond een hoofse cultuur.
 
Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
Het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen is dat je je medemens met respectvolle manier tegemoet treed en in zijn waarde laat.

2. Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Er zitten aspecten van de Arabische cultuur in het verhaal, zoals een emir, exotische tuinen en Babylon. Dit kunnen ze alleen maar weten van de kruisvaarders die verhalen mee naar huis namen.

Boekdrukkunst
1. Waarin verschilt een blokboek van de boekdrukkunst? 
Bij een blokboek wordt de tekst in een stuk hout gesneden en bij boekdrukkunst wordt de tekst op een stuk papier gedrukt met inkt.  

Wat was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek?

Het eerste gedrukte Nederlandstalige boek was de Delftse Bijbel.

2. Gedrukte boeken hebben vaak een titelpagina die er mooi uitziet (zie bijvoorbeeld de voorpagina van het Antwerps Liedboek op de literatuurgeschiedenispagina ‘Zingen in de Middeleeuwen’) terwijl bij handschriften de tekst meestal plompverloren begint. Wat is de functie van zo’n titelpagina en waarom hebben drukkers deze ‘uitgevonden’?
Een van de functies van een titelpagina is proberen de lezer een idee te geven wat voor een soort boek hij of zij gaat lezen. Vaak wisten mensen vroeger niet waar het boek over ging en wat voor een soort boek het was tot ze het boek voor een groot deel hadden gelezen.

Ridderliteratuur.
1. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arturromans? 
Karelromans zijn hoofdzakelijk gewijd aan oorlog en massa-gevechten. Deze oorlogen en gevechten zijn vaak tussen christenen en moslims.
Bij Arturromans ligt de nadruk op individuele avonturen, toernooien en tweegevechten. Ook gaat het om de hoofse liefde.

Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het oorspronkelijke publiek? 
De gebeurtenissen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld voor de edelen die naar zulke luisterden. Zo wisten ze hoe ze zich als een hoofse ridder of edelvrouw moesten gedragen.

2. Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.   
Moed, geloof, eerlijkheid en trouw.

Voorbeeldige levens
1. Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
Het einddoel voor alle middeleeuwse mensen was het bereiken van de hemel. Je kon naar de hemel je deed wat God van je verlangde. Dat betekend dat je moest geloven in Christus als verlosser en door een goed leven te leiden (de armen helpen, niet overgeven aan vraatzucht of diefstal, niet moorden, niet gierig zijn).

Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
Omdat hij de zoon van God is had hij een perfect voorbeeldig leven geleid, daarom was het leven van Jezus het beste voorbeeld om na te leven.

2. Lees de pagina over het Leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
Verschillen:
·         Man / vrouw
·         Romeinse tijd / Middeleeuwen
·         Palestina / Nederland
·         Jezus als Gods zoon / Liedewij als schepsel
·         Jezus’ leven stond geheel in dienst van God / Liedewij komt pas na verloop van tijd tot inkeer
·         Jezus’ dood redt alle gelovigen / Liedewijs dood redt enkele mensen uit het vagevuur

Overeenkomsten:
·         Beiden hebben tijdens hun leven zwaar geleden.
·         Beiden klaagden niet over hun lijdensweg
·         Beiden deden wonderen


Site: