maandag 25 november 2013

Literatuurgeschiedenis 1

Een pennenproef
1. Wat is een pennenproef?
Een pennenproef is een testje waarbij je uittest of je pen het nog goed doet. Vroeger gebruikten ze in plaats van een pen een ganzenveer met inkt. Deze pen werd aangescherpt, hierna moest je even testen of de pen weer goed schreef. De ganzenveer werd gebruikt om Oudnederlandse verhalen te schrijven. Dit is de voorganger van de Nederlandse taal.
 
In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
In de periode van 800 en 1150 werd Oudnederlands gesproken.
 
2. Leg op grond van de tekstpagina lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
Men zegt dat het Lied van Heer Halewijn van mond tot mond is overgedragen, het was makkelijk te onthouden door de herhalingen. Ook staat de tekst in rijmvorm zodat deze makkelijk doorverteld kan worden. Het rijmschema is AA BB CC.

Hoofsheid
1. Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
Tijdens de kruistochten zagen de Europeanen hoe de Arabieren veel meer van het leven genoten. De Europeanen wilde dat nadoen en zo ontstond een hoofse cultuur.
 
Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
Het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen is dat je je medemens met respectvolle manier tegemoet treed en in zijn waarde laat.

2. Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Er zitten aspecten van de Arabische cultuur in het verhaal, zoals een emir, exotische tuinen en Babylon. Dit kunnen ze alleen maar weten van de kruisvaarders die verhalen mee naar huis namen.

Boekdrukkunst
1. Waarin verschilt een blokboek van de boekdrukkunst? 
Bij een blokboek wordt de tekst in een stuk hout gesneden en bij boekdrukkunst wordt de tekst op een stuk papier gedrukt met inkt.  

Wat was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek?

Het eerste gedrukte Nederlandstalige boek was de Delftse Bijbel.

2. Gedrukte boeken hebben vaak een titelpagina die er mooi uitziet (zie bijvoorbeeld de voorpagina van het Antwerps Liedboek op de literatuurgeschiedenispagina ‘Zingen in de Middeleeuwen’) terwijl bij handschriften de tekst meestal plompverloren begint. Wat is de functie van zo’n titelpagina en waarom hebben drukkers deze ‘uitgevonden’?
Een van de functies van een titelpagina is proberen de lezer een idee te geven wat voor een soort boek hij of zij gaat lezen. Vaak wisten mensen vroeger niet waar het boek over ging en wat voor een soort boek het was tot ze het boek voor een groot deel hadden gelezen.

Ridderliteratuur.
1. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arturromans? 
Karelromans zijn hoofdzakelijk gewijd aan oorlog en massa-gevechten. Deze oorlogen en gevechten zijn vaak tussen christenen en moslims.
Bij Arturromans ligt de nadruk op individuele avonturen, toernooien en tweegevechten. Ook gaat het om de hoofse liefde.

Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het oorspronkelijke publiek? 
De gebeurtenissen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld voor de edelen die naar zulke luisterden. Zo wisten ze hoe ze zich als een hoofse ridder of edelvrouw moesten gedragen.

2. Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.   
Moed, geloof, eerlijkheid en trouw.

Voorbeeldige levens
1. Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
Het einddoel voor alle middeleeuwse mensen was het bereiken van de hemel. Je kon naar de hemel je deed wat God van je verlangde. Dat betekend dat je moest geloven in Christus als verlosser en door een goed leven te leiden (de armen helpen, niet overgeven aan vraatzucht of diefstal, niet moorden, niet gierig zijn).

Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
Omdat hij de zoon van God is had hij een perfect voorbeeldig leven geleid, daarom was het leven van Jezus het beste voorbeeld om na te leven.

2. Lees de pagina over het Leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
Verschillen:
·         Man / vrouw
·         Romeinse tijd / Middeleeuwen
·         Palestina / Nederland
·         Jezus als Gods zoon / Liedewij als schepsel
·         Jezus’ leven stond geheel in dienst van God / Liedewij komt pas na verloop van tijd tot inkeer
·         Jezus’ dood redt alle gelovigen / Liedewijs dood redt enkele mensen uit het vagevuur

Overeenkomsten:
·         Beiden hebben tijdens hun leven zwaar geleden.
·         Beiden klaagden niet over hun lijdensweg
·         Beiden deden wonderen


Site:


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten