maandag 9 juni 2014

Reize door het Aapenland (J.A. Schasz)

Reizen door het Aapenland is een verzonnen reisverhaal. De schrijver woont, als hij dit boek schrijft, in Frankrijk. Hij schrijft vanaf daar over alle in zijn ogen absurde politiek in Nederland. Het boek is geschreven in 1788. Het verhaal is een satire, met kritiek op de (Nederlandse) politiek. Het boek was in het begin geen succes. Pas later, toen satire werd besproken op scholen, werd het boek bekender en meer gewaardeerd. De gedachte van de schrijver is dat leiders niet blindelings gevolgd moeten worden. Men moet altijd kritisch blijven.

De opbouw van het boek is vrij simpel. Het is chronologisch geschreven. Er zijn geen flashbacks, geen sprongen in de tijd.

Het verhaal: de hoofdpersoon vlucht uit zijn vaderland. Hij heeft geen keuze, hij wordt beschuldigd van moord. Hij heeft niemand gered nadat zijn vrouw, dienstmeisje, paard en hond in het water waren gevallen. Hij kon niet kiezen wie hij zou redden. Hij komt in Apenland. De apen leven als mensen. Ze praten als mensen. Om nog meer op mensen te lijken volgen ze hun leiders en hakken hun staart eraf. Hierdoor gaan ze dood. Het blijkt allemaal een droom te zijn.

Dit boek is geschreven in de tijd van de Verlichting. In deze periode ging men steeds meer het verstand gebruiken in plaats van te luisteren naar de kerk. Zoals Bulkboek 17 beschrijft: 'men las een Encyclopedie in plaat van de Bijbel. Tijdens de verlichting streed men tegen religieuze en politieke onderdrukking. Burgers kwamen op voor hun rechten. In de literatuur waren de hoofdfiguren in verhalen vaak gewone mensen. Tot die tijd waren dit koningen, ridders en heiligen. Het reisverhaal was heel populair in die tijd, vooral verzonnen reisverhalen. Verhalen die dus niet echt zijn gebeurd. Vaak zat er een boodschap in verwerkt. Een sociale, politieke of religieuze boodschap. Dit alles geldt ook voor Reize door het Aapenland.

 

De schrijver Gerrit Paape was een patriot. Dit waren burgers die aan het eind van de 18e eeuw voor democratie waren en tegen het absolutisme van de stadhouder Willem V.  Zij wilden dat niet de stadhouder, maar de burgers hun burgemeesters en bestuurders kozen.  De patriotische revolutie mislukte. Een bekende uitspraak van Paape : 'In Holland veranderen nooit de zaken, alleen de namen'. Hiermee bedoelde hij dus dat alles bij het oude bleef.

Het boek is al meer dan twee eeuwen geleden geschreven. Dit maakt het heel bijzonder om te lezen. Wel is het soms wat saai en langdradig door het ouderwetse taalgebruik. Toch is het verhaal, ondanks de ouderwetse bewoordingen, goed te volgen. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken. Met ieder nieuw hoofdstuk begint ook een nieuwe gebeurtenis.Er worden alleen gebeurtenissen beschreven, geen gedachten of gevoelens. Er worden geen details beschreven.Het is fijn dat de schrijver veel humor gebruikt in het verhaal. De hoofdpersoon komt bijvoorbeeld zijn vrouw tegen in Aapenland, en dit is een hele lelijke aap. Soms is het een wat vreemde, zelfs lugubere humor, maar dit maakt het verhaal wel aantrekkelijk. Het stuk over het afhakken van de staarten is met humor geschreven, maar tegelijkertijd spannend. Je wilt weten welke groep hun zin krijgt. Worden de staarten wel of niet afgehakt? Krijgen de eenianen gelijk, die vinden dat het innerlijk van de apen moet veranderen om op mensen te lijken, of krijgen de vijfianen gelijk. Zij vinden dat het enige verschil tussen apen en mensen hun staart is.

Het boek is duidelijk een satire.  Wanneer je meer leest over de achtergrond en gedachten van de schrijver wordt het verhaal steeds interessanter. Er zit veel meer achter dan je na het lezen van het verhaal doorhebt. Het boek lijkt soms een toneelstuk. Vooral door de gesprekken tussendoor. Deze stukken zijn in spreektaal geschreven. Dit leest wat makkelijker dan de overige tekst. Hierdoor wordt het wat luchtiger en heb je weer wat meer zin om verder te lezen.

Aan het eind van het boek valt de hoofdpersoon in slaap en blijkt alles te zijn gedroomd. Zelfs zijn vrouw, dienstmeisje, paard en hond leven nog. Hoewel je dit als lezer wel een beetje voelt aankomen, is het een goede oplossing van de schrijver. Het verhaal is te absurd, te vreemd. Op deze manier valt alles op zijn plaats.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten