vrijdag 10 februari 2012

Mijn mening (Miss Dakloos, Lydia Rood)

Het boek
Allereerst mijn mening over het boek. Het boek gaat over zware onderwerpen. Toch heeft Lydia Rood het op een manier geschreven waardoor het makkelijk en fijn is om te lezen. Je wilt graag verder lezen. Je wilt weten hoe het met Ama verder gaat. De angst van Ama is heel goed voelbaar wanneer je het boek leest. Wanneer zij zonder aanleiding door haar stiefvader wordt geslagen, maar bijvoorbeeld ook als zij een slaapplaats zoekt in een lege school, en allemaal geluiden hoort.

De hoofdpersoon
Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door de hoofdpersoon Ama. Hierdoor leef je met haar mee. Ama is behoorlijk naïef. Zij vertrouwt haar vrienden terwijl dit vertrouwen steeds wordt beschaamd. Zij praat over hen als haar “matties”. Zij heeft het gevoel dat haar vrienden haar steunen. Maar als lezer denk je daar anders over. Haar vrienden laten haar steeds weer vallen.
Ama is ook heel sterk. Het is ongelooflijk hoe zij overal mee om gaat. Wat haar overkomt, is echt afschuwelijk. Toch blijft zij altijd vertrouwen houden.

Het plot
Het is een goed geschreven boek. Je wilt graag verder lezen, en het is zeker geen saai verteld levensverhaal. Het einde is open. Dat vond ik er jammer, ik had graag willen weten hoe het met Ama is afgelopen. Hiermee is het de schrijfster wel gelukt dat je erover blijft nadenken.

Thema’s
Dit boek is gebasseerd op het waargebeurde levensverhaal van Jojo Matthews, die zelf een tijd dakloos was. Dakloos zijn is dan ook het belangrijkste thema van dit boek. Het verhaal laat je zien dat je dakloos kunt worden zonder dat je daar zelf schuldig aan bent. Het laat ook zien hoe hard het leven van een dakloze is.
Het boek gaat ook over mishandeling. Ama wordt voortdurend lichamelijk en seksueel misbruikt door haar stiefvader.

Verder is vriendschap een belangrijk onderwerp in het boek. Ama heeft wel vrienden, maar de vriendschap is niet onvoorwaardelijk. Als het er op aan komt, staat Ama er altijd alleen voor. Haar vrienden zijn druk met andere dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten