vrijdag 10 februari 2012

Samenvatting van het boek (Miss Dakloos, Lydia Rood)

Ik heb zelf een samenvatting geschreven van het boek Miss Dakloos geschreven door Lydia Rood.

De moeder van Ama Matthews is overleden in een asielzoekerscentrum door een medische fout. Ama wordt geadopteerd door haar stiefvader Mulala. Vanaf dat moment heet ze dus Ama Mulala. Mulala komt uit Congo waar zijn hele familie is vermoord. Hij heeft een harde opvoeding gehad. Ama heeft twee zussen, een oudere zus Lisa en een jonger zusje Bella.

Bella is een dochter van Mulala, Lisa en Ama niet. Ama wordt door Mulala seksueel misbruikt en mishandeld. Zij is altijd bang voor hem. Soms komt Mulala met een goede bui uit zijn werk, dan is het even normaal thuis. Maar de meeste tijd slaat hij Ama om het minste geringste in elkaar. Hij misbruikt haar wanneer Bella het niet ziet. Toch denkt Ama dat Bella het weet. Ama wil er alles aan doen om te voorkomen dat Bella geslagen en misbruikt wordt.

Na een paar jaar krijgt Mulala een nieuwe vrouw: Haddas. Met haar krijgt hij ook nog een dochter Cloë. Hoewel Haddas (een asielzoekster zonder verblijfsvergunning) Ama het huishouden laat doen en hard laat werken, is Ama's leven iets beter geworden. Zij wordt vanaf dat moment niet meer seksueel gebruikt, alleen nog geslagen.

Na een flinke ruzie met Mulala loopt Ama van huis. Ama wordt opgevangen op een geheim adres, maar ze kan moeilijk wennen. Als ze vermoedt dat haar stiefvader haar op het spoor is, loopt ze in paniek weg. Ze trekt van logeeradres naar logeeradres, tot ze uiteindelijk op straat belandt. Daar is het leven keihard. Maar Ama denkt niet aan opgeven. Soms slaapt ze in een lege school, of gewoon op een bankje in het park. Na een tijdje wordt Ama opgenomen in een daklozen-project van een voetbalclub. Ze wordt aangenomen op een dansleiding (dansen is wat ze het liefste doet). Maar op het moment dat er moet worden betaald houdt ook dat op. Ze heeft geen geld.

Ze grijpt elke kans die ze krijgt om aan de straat te ontsnappen – zelfs als het om een missverkiezing gaat. Ama wordt voor deze verkiezing bij een tv programma gevraagd. Ze wint deze verkiezing, en even krijgt ze aandacht van haar vrienden. Maar ook dit gaat weer voorbij en ‘vergeten‘ haar vrienden haar weer.
Ama is gek op haar 'zusje' Cloë. Ze wil niet dat Cloë hetzelfde overkomt. Bella en Cloë moeten een beter leven krijgen. Daarom doet ze aangifte tegen haar stiefvader Mulala. De politie onderzoekt haar, ziet haar littekens en gelooft haar. Toch wordt Mulala door de rechter vrijgesproken.

Ama kan niet terecht bij haar vrienden. Telkens wordt ze afgewezen of weggestuurd. Ze heeft niemand. Alleen haar dagboek. Dit heeft ze altijd bij zich en schrijft ze haar fantasieën in. Via het opvangproject krijgt ze uiteindelijk een eigen woning. Ze is dolgelukkig, eindelijk een eigen plek. Maar ook dit wordt verpest door haar vrienden. Als Ama niet thuis is, veroorzaken haar vrienden zoveel overlast, dat zij door de woningbouwvereniging uit huis wordt gezet. Ze is weer dakloos en alleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten